Gayrimenkul Alım – Satım Süreçlerinde Sizi Neler Bekliyor?
Gayrimenkul Hukuku, Medeni Hukuk kapsamında yer alır ve ev, arsa, apartman, daire gibi taşınmazlar için düzenlenmiş olan hukuk kurallarını kapsar. Gayrimenkul hukuku eşya hukukunun önemli bir parçasıdır ve tek bir dava içerisinde farklı hukuk dallarıyla girift bir şekilde biçimlenebilmektedir. Genellikle Asliye Hukuk mahkemelerinde görülen Gayrimenkul Hukuku davaları, taşınmazın bulunduğu yerlerdeki mahkemede açılan davalarla şekillenir.
Emlak alım satımı ile kiralama, her türlü kira sözleşmelerinin hazırlanması, imar ve inşaat projelerinin mevzuata uygunluğunun denetimi, gerekli izin ve ruhsatların alınması, tapu ve imar davalarının yürütülmesi, yabancıların mülk edinmesi, ayni hak tesisi işlemleri konularında avukatlar müvekkillerine danışmanlık, avukatlık ve dava takibi desteği sunmaktadır. Gayrimenkul sektöründe yatırım yapmak isteyenler; imar mevzuatına uyum, gerekli izin ve ruhsatların alınması hakkında bilgi sahibi olmak için uzman desteği almalıdır. Gayrimenkul hukuku nedir, gayrimenkul hukuku davaları hangileri, merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Gayrimenkul Davaları Nelerdir? Gayrimenkul Hukuku Hangi Davalara Bakar?
Gayrimenkul Hukuku, arazi, arsa, ev, daire, apartman vb. taşınmaz mallarla ilgili mevzuatları kapsar. Bu bağlamda tapu davası, istihkak davaları, kira davaları, kamulaştırma davaları, izaley-i şuyu davaları gayrimenkul dava konuları arasında yer almaktadır. Biraz daha yakından bakacak olursak;
Tapu Davaları: Gayrimenkul Hukuku davaları arasındaki tapu davaları, tapu tescil veya tapu iptali gibi dava türlerini kapsar. Hukuka aykırı düzenlemelerde tapu davaları açılarak mağduriyetin engellenmesi sağlanır. Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülen tapu davaları, avukat vekaletiyle yürütülebilir.
İstihkak Davaları: Gayrimenkul Hukuku dava konularından istihkak davalarında taşınmazın haksız ihlali söz konusudur. Yine Asliye Hukuk Mahkemelerine açılan davalarla takip edilir.
Kamulaştırma Davaları: Gayrimenkul Hukuku davaları arasındaki kamulaştırma davaları, özel mülk ve arazilerin fiyatının belirlenerek kamulaştırma işlemlerine yapılan itirazları kapsar. Belediye ve kamu kurumlarına karşı açılabilir.
Kira Davaları: Kiracı ya da mal sahibi tarafından açılan kira davaları, kira bedeli veya tahliye sebebiyle oluşan uyuşmazlıkları çözer. Kira sözleşmesine uymayan her iki taraf da birbiri hakkında bu davayı açabilir.
İzaley-i Şuyu Davaları: Ortaklı taşınmaz mallarda ortaklığın sonlandırılması için açılan davalardır. Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılabilir. Satış ya da taksim yoluyla ortaklık bitirilebilir.
Gayrimenkul Hukuku kapsamına giren birçok dava konusu daha vardır. En önemli ve sık görülen davalar bunlardır. Gayrimenkul hukuku hangi davalara bakar sorusuna avukatlarımızdan ayrıntılı yanıt alabilirsiniz.
Gayrimenkul Hukuku Alanına Giren Diğer Davalar
Gayrimenkul Hukuku alanında avukatlar; tapu işlemleri, gayrimenkullerin kiralama sözleşmelerinin düzenlenmesi, alım-satım sözleşmelerinin hazırlanması, eser sözleşmesi, ayni, şahsi hak tesisi sözleşmeleri, imar projelerinin çevre mevzuatına uygunluğunun denetlenmesi, gayrimenkul finansman incelemesi, yabancıların mülk edinmesi, ipotek sözleşmelerinin denetlenmesi ve düzenlenmesi süreçlerinde hukuki destek vermektedir. Ayrıca;
Tapu iptali ve tescil davaları,
Tasarrufun iptali davaları,
Sözleşmelerden doğan uyuşmazlıklar nedeniyle açılan alacak davaları,
Kira bedeli tespit davaları,
Kira arttırma davaları,
Tahliye davaları,
Müdahalenin men’i davaları,
Zilyetliğin korunmasına ilişkin davalar,
Ecrimsil davaları,
İpotek ve rehin davaları,
Geçit hakkı davaları,
Kar irtifakı davaları,
Ortaklığın giderilmesi ve yolsuz tescilin düzeltilmesi gibi davalar da Gayrimenkul Hukuk alanındadır.
Yabancıların Mülk Edinmesi Gayrimenkul Hukuku Kapsamında!
Gayrimenkul Hukuku, bu alanda ortaya çıkan uyuşmazlıkların yargı yoluyla çözülmesinin dışında ülkemizde mülk edinmek isteyen yabancılara danışmanlık yapılmasını da kapsamaktadır.
Yabancıların mülk edinmesi konusunda danışmanlık yapan avukatlar; malların alım ve satımı konularında hukuki bilgilendirme yapar, kira ve satış sözleşmelerinin hazırlanmasından geçerlilik süresi boyunca yönetilmesine kadar destek olurlar. Ayrıca tapu sicil ve kadastro müdürlükleri ve belediyeler nezdinde kayıt tetkik işlemleri ve gayrimenkullerin değerlerinin tespiti, yapı ve eser projelerinde ortaya çıkan uyuşmazlıkların yargıya taşınması durumunda dava sürecinin takibi konularında hizmet vermektedirler.
WNT Hukuk Bürosu olarak bizler de tapu sicil ve kadastro işlemlerinden kira sözleşmesinin feshine kadar ihtiyacınız olan her türlü hukuksal sorunun çözümünde 20 yıllık deneyimimizle yanınızda oluyoruz. Gayrimenkul hukuku nedir, gayrimenkul hukuku hangi davalara bakar konularında bilgi almak için avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.